22 Mart 2011 Salı

Uzakdoğu Postası - 3 - Felaketin Ardından...





Ara güncelleme hemen kaçıyorum. Annem henüz ameliyat olmadı halen yoğun bakımdan yer ayarlanmasını bekliyoruz. Zaten Allah'ın izniyle bir çıkalım hastaneden güzel bir yazı yazacağım bu konuda. Ama şimdilik kafamdaki bazı şeyleri atıp çıkayım. Nasıl olsa şu sıra haberler devamlı birikiyor. Japonya yaralarını sarmaya çalışırken acaba ünlüler cephesinde neler oluyor bir göz atalım.


Afetzedelere Amuro Namie 50 million yen (yaklaşık 615,000 dolar), Ayumi Hamasaki 35,000,000 yen (yaklaşık 450,000 dolar), Japonya'daki radyo kanallarından biri olan Nippon Broadcasting System (aka NBS) 12.1 million yen (yaklaşık 149,000 dolar) bağışladılar. Aynı radyo deprem gerçekleştiği andan itibaren tam 62 saat 17 spikeriyle kesintisiz canlı yayın yaparak felaketi ve ardından yaşananları dinleyicilerine aktardı.





Ülkenin en önemli ve büyük müzik şirketi Johnny's de hemen harekete geçti. Öncelikle piyasaya çıkması planlanan bütün albümler durduruldu. Ardından bu ay 6 artistin planlanan 18 performansı (TOKIO, Tackey & Tsubasa, Hey!Say! JUMP, and Yamashita Tomohisa) ve önümüzdeki ay için planlanan bütün konserler iptal edildi. (Yamapi ve Tackey & Tsubasa'nın Nisan ayı konserleri iptal edilmeyip ertelendi.) Satılmış biletlerinden elde edilmiş olan karın olduğu gibi afetzedelere erzak olarak gönderilmesine karar verildi. Konserler için ayarlanmış olan kamyonlar tamamen bu erzakların afet bölgelerine ulaştırılmasına ayrıldı.





İlk etapta benzin, su, diş fırçası, şampuan olmak üzere en temel ihtiyaç maddeleri gönderilmeye başlandı. Özellikle hastanelerde kullanılmak üzere seyyar enerji üniteleri gönderildi. Tackey & Tsubasa grubundan Takizawa Hideaki ve Imai Tsubasa ile birlikte NYC grubunun üyesi Nakayama Yuma ilk elden durumu görmek ve moral destek vermek için kamyonlara eşlik ederek afet bölgelerine gittiler. Ayrıca Nisan ayından itibaren Johnnys enerji sıkıntısını da dikkate alarak konserlerinde bundan sonra normalde kullanacakları enerjinin 1/10 ini kullanacaklar. Böylece şirket düşük enerjili konserler serisini başlatmış olacak.





Arashi bilindiği üzere Japonya'nın en sevilen müzik grubu. Çıkardıkları her single en az yarım milyon adet satıyor. Onların özel bir mesaj yayınlamalarını herkes bekliyordu ve öyle oldu. BURADAN izleyebilirsiniz. Mesajda üyeler şunları söylüyorlar,

Ohno Satoshi: “Everyone who has been affected by the recent disaster, please accept our condolences. This is the message from us, Arashi, to everybody who is watching this show, and to everybody who is not able to watch the show.”

Matsumoto Jun: “To Grandpas, Grandmas, fathers, mothers, big brothers, big sisters, little brothers, little sisters, and children who have been affected, and are exerting themselves to overcome the disaster. ”

Ninomiya Kazunari: “Only one thing we, Arashi can do for you now, is to do our best to show you ‘usual Arashi’.”

Sakurai Sho: “At the same time, we will also continue to do things we can do here in Tokyo, such as save electricity and participate in donations. We believe that a pile of tiny things can be big agent.”


Aiba Masaki: “Tonight, we will do our best with this show and our song to make everybody smile even for a moment.”


Bu da mesajlarının ardından yaptıkları özel performans,


ARASHI - Hatenai Sora







Neredeyse bütün Johnny's sanatçıları mesajlarını yayınladılar. Benim özellikle takip ettiğim grup olan KAT-TUN da yayınladı elbette. Onların ve hemen ardından şu anda Amerika'da bulunan Jin'in gönderdiği mesajlar,

KAT-TUN:

Something terrible is happening. Immediately after the earthquake, the members mailed each other at once, to confirm each other's safety. Fortunately, everyone was fine but now all of us are worried about everyone else's family, cherished people and other people who are suffering.

We are still concerned about after shocks and the like, but in this hour of need, let's behave calmly while efficiently preparing. About saving energy, etc. ... Even for one second would help. Now, with things we are familiar with what can we do?

There are still people who are suffering. This isn't someone else's problem. Everyone's feelings needs to change.

Everyone is connected, so let's come together as one.

So let's pray for the people who are in the disaster area and their safety from the bottom of our hearts.


Akanishi Jin:


Watching the news, something serious has happened and I am very worried about it.

Are you ok?

Because I'm doing my best, I want to become power for you, even if it is a little bit. So everyone in this harsh situation please also do your best.

Let's do what we can right now. From the bottom of my heart, I pray for the safety of your family and friends.







Deprem olduğu sırada bir beysboll maçının başlamasını bekleyen Kame herkesle birlikte stadda yakalanmış. Neyseki sağlam binalar ve geniş arazi sayesinde birşeyi yok. Ancak o saatlerde hatta depremden sonraki ilk dakikalarda nete düşen fotolarında yüzündeki şok çok açık bir şekilde okunuyor. Sonrasında telefonlara yüklenmemek için interneti tercih eden milyonlarca japon gibi o da telefonuyla mesaj çekerken görülüyor ama yüzünde büyük bir hüzün var. Depremden bir hafta sonra ilk kez Going! programında görülen Kame'nin hala solgun ama eskisinden de ciddi bir görüntü içinde olduğunu görünce aceyip oldum. Simsiyah takımı içinde jilet gibiydi. Sanırım ona bir kere daha aşık oldum ben ya :D





Johnny's yaparda diğerleri oturur mu? Watanabe Entertainment bünyesindeki iki yüzden fazla sanatçısıyla ortak bir çalışma yapma kararı aldı. Onlar tarafından imzalanmış eşyaların online satışından yaklaşık 100,000,000 yen (yaklaşık 1.2 million dolar) elde etmeyi amaçlıyor.

Ayrıca Johnnys satışından elde edileceği gelirin tamamen afetzedelere harcanağı bir CD çıkarmayı planlıyor. Ancak Japonya'nın ve Japonların en büyük hayranları Taiwan'lı sanatçılar onlardan önce bunu yaptılar bile. Afetten sadece 5 gün kadar sonra yapılan " Belive " isimli şarkıyı ülkenin önde gelen şarkıcıları bir araya gelerek seslendirmişler. Hatta göreceksiniz şu yetenek yarışmasında şarkı söyleyen velet bile var aralarında. Ben şarkıyı dilini garipsemiş olmama rağmen çok beğendim. Taiwan başkanı bile oldukça duygusal ve güzel olduğu söylenen destek mesajını da araya sıkıştırmış. Videonun sonuna da televizyonda yaptığı konuşmanın bir kısmını koymuşlar.


BELIVE - FIGTH & SMILE





Taiwan'lılar bu kadarla da kalmadılar. Bizzat Taiwan başkanı Ma Ying-jeou ve Firts Lady Christine Chow'un da katıldıkları telefonla bağış programından NT$788 million (yaklaşık 26.63 million dolar) para toplamayı başarmışlar. Aynı programa ünlü sanatçıları Vanness of F4, Jiro Wang & Calvin Chen of Farenheit , Fan Wei Qi de katılmış. Tam 120 telefon hattından aranan sanatçılar, bakanlar, başkan ve ünlüler sabaha kadar bağış topladıkları bu yardım organizasyonuyla çevre ülkelere ders vermiş oldular.





En etkileyici bağış ise başkanın cevap verdiği bir telefona kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir bağışçı tarafından sadece şu anda radyasyon sızıntısı içindeki terminalde öleceklerini bile bile çalışan o cesur 50 işçinin ailelerine gönderilmesini şart koşularak yapılan NT$50 million olmuş.





Taiwan'lılar yapar da Kore'liler eksik kalır mı? Kendi ülekelerinde asla yakalayamayacakları satış rakamlarıyla Japonya'dan yenleri götüren ünlü Kore'li idoller de harekete geçtiler. İlk başta şu ufak destek mesajını gönderdiler. Öncelikle mesaj gönderenler kimler onları bir sayalım, Rain, Kim Hyung Joon (SS501), Brown Eyed Girls, TVXQ, Super Junior'dan Leeteuk ve Shindong, 2PM, SNSD, CNBLUE, MBLAQ, 4minute, B2ST, SHINee'den Minho ve Taemin sıra sıra mesajlarını gönderiyorlar.


MESAJ VİDEOSU


Ayrıca dağılan DBSK üyelerinin üçünün kurduğu JYJ 600 million KRW (yaklaşık 600,000 dolar) bağışlamışlar. Para çocuklar ve kentin yeniden inşaası için harcanacakmış. Yeni ve umarım çok daha güzel haberlerde görüşmek üzere...

8 yorum:

  1. çok geçmiş olsun tekrar..umarın annenizle ilgili iyi yorumlarınızı bekliyorum....çok teşekkür ederim bende kame yi merak ediyordum :) sayenizde bağımlısı oldum :) sizde kendinize dikkat edin dinlenmeye ihtiyacınız var ...

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş olsun, tekrar yazın çok güzel olmuş. senin sayende haberleri alıyorum burada teşekkürlerimi iletmek isterim :)

    Söyleyecek tekşey birkez daha Japon'yaya Japon halkına hayran kaldım en kısa zamanda toparlanırlar dualarım onlarla :)

    YanıtlaSil
  3. Çok geçmiş olsun. Allah annenize acil şifalar versin. En kısa zamanda iyileşmesi dileğiyle..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler. Güzel haberlerle çoook yakında tekrar burada olacağım inşallah ;)

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürlerrrr çok yakında güzel haberlerle buradayım. ;)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler. Japonya'ya tüm dünyadan yardım gidiyor. Özellikle çevresindeki ülkelerden büyük yardımlar aldı. Yine de ayağa kalkması zor bir felaketi atlatmaya çalışıyorlar. Gönlümüz onlarla.

    YanıtlaSil
  7. Yeni teman şahane olmuşş :)

    YanıtlaSil
  8. YAY! Beğenmene sevindim. Bu temada resimlerim kırpılmaması özellikle hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil